6.6.2023. 15:54
1
Umro palestinski dječak kojeg su upucale izraelske snage, stotine Palestinaca na sahrani
FOTO: TRT
Trogodišnji palestinski dječak koji je prošle sedmice ranjen u izraelskoj pucnjavi preminuo je od zadobijenih rana, saopćili su u ponedjeljak palestinski i izraelski zdravstveni zvaničnici, a danas je sahranjen.

Haitham al-Tamimi, otac malog djeteta Mohammada al-Tamimija, kazao je da su se njih dvojica 1. juna vozili u posjetu rodbini kada su na njihov automobil otvorili vatru vojnici koji su bili u blizini. Dječak je teško ranjen, a otac je pogođen u rame.

Bolnica Sheba u Izraelu potvrdila je smrt dječaka "uprkos velikom naporu medicinskog tima".

U četvrtak je vojska saopćila da su vojnici uzvratili vatru nakon što su dvojica osumnjičenih palestinskih napadača otvorili vatru na naselje Halamish, također poznato kao Neveh Tzuf, u blizini Ramallaha na Zapadnoj obali.

U saopćenju se navodi da su dvojica Palestinaca ranjena u vatri vojnika i dodaje se da se incident razmatra, naglašavajući kako je vojska uložila sve napore da izbjegne civilne žrtve.

Trogodišnjak je sahranjen danas, 6. juna, a stotine Palestinaca okupile su se na sahrani. Njegova majka, jecala je dok je grlila svog sina posljednji put, a njegovo tijelo je bilo umotano u tradicionalni crno-bijeli palestinski šal keffiyeh.

Izraelski vojnici stajali su u vidokrugu pogrebne svečanosti, blokirajući glavni ulaz u selo Nabi Saleh u blizini mjesta gdje se dogodila prošlosedmična pucnjava.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ne vjeruje izraelskim internim istragama takvih incidenata i zatražilo je "neposrednu međunarodnu istragu o ovom zločinu i drugim zločinima nad palestinskom djecom".

Zapadna obala, među teritorijama na kojima Palestinci traže svoju državu, doživjela je val nasilja od marta 2022. Izrael je intenzivirao svoje vojne napade u jeku uličnih napada Palestinaca u njegovim gradovima.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 158 Palestinaca, uključujući i militantne borce i civile, ubio Izrael u Gazi i na Zapadnoj obali 2023. Još jedan Palestinac je ubijen u južnom Izraelu raketom ispaljenom iz pojasa Gaze.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je u palestinskim napadima u istom periodu ubijeno 20 Izraelaca, od kojih je jedan poginuo od rakete ispaljene iz Gaze, Ukrajinaca i Italijana.

Izrael nastavlja da širi naselja otkako su pregovori o državnosti zamrznuti, a nasilje doseljenika je u porastu, prenosi Reuters.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.