15.6.2023. 19:03
0
Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete
Sjeverna Koreja lansirala je dva projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale, objavila je južnokorejska vojska.

Lansiranje je uslijedilo manje od sat nakon što je Pjongjang upozorio na „neizbježan“ odgovor na vojne vježbe snaga Južne Koreje i SAD-a.

Generalštab južnokorejske vojske tvrdi da je u četvrtak detektovao lansiranja iz Sjeverne Koreje, prenosi Al Jazeera Balkans.

Japansko ministarstvo odbrane također je navelo da je Sjeverna Koreja lansirala dva balistička projektila unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone.

Jedan je pao u Japansko more, poznato i kao Istočno more, oko 110 kilometara sjeveroistočno od otoka Hegura, dijela prefekture Ishikawa, a drugi oko 250 kilometara dalje, tvrde japanski zvaničnici.

U vrijeme kada je Pjongjang lansirao projektile, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio je u Tokiju na sastanku sa japanskim i južnokorejskim kolegama, Choom Tae-yongom i Takeom Akibom.

Trojka je razgovarala o sjevernokorejskom programu projektila, te su potvrdili da će tri zemlje nastaviti raditi zajedno u nastojanjima da uvjere Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja, prema saopćenju koje je objavio Japan.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.