18.6.2023. 16:55
0
Ekstremne vrućine u Indiji odnijele 98 života, stotine ljudi u bolnicama
Ekstremne vrućine u posljednja ti dana odnijele su 98 života na sjeveru Indije.

Temperature koje prelaze 40 stepeni celzija odnijele su 54 života u Uttar Pradeshu i 44 u istočnom Biharu. U okružne bolnice na liječenje primljeno je najmanje 400 osoba.

U okrugu Ballia u subotu je zabilježena maksimalna temperatura od 43 stepena celzija. Još 44 osobe umrle su u istočnoj državi Bihar zbog vrućih vremenskih uslova.

Patna, glavni grad Bihara, zabilježila je u petak maksimalnu temperaturu od 44,7 stepeni celzija. Temperatura u ostalih 11 okruga prešla je 44 stepena celzija. Indijski meteorološki odjel (IMD) izdao je crveno upozorenje za Bihar.

Prošle godine, studija koju je objavio medicinski časopis "The Lancet" kaže da je smrtnost uzrokovana vrućinom u Indiji porasla za 55 posto između 2000. i 2004. godine te između 2017. i 2021. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.