24.6.2023. 22:03
0
Lukašenkov ured: Putin nam se zahvalio na dogovoru s Prigožinom
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom o rezultatima pregovora sa šefom privatne vojne kompanije Wagner Jevgenijem Prigožinom, obavijestila je služba za odnose s javnošću bjeloruskog predsjednika.

- Predsjednik Bjelorusije detaljno je izvijestio predsjednika Rusije o rezultatima pregovora s vodstvom Wagnera. Predsjednik Rusije podržao je rezultate pregovora i zahvalio bjeloruskom kolegi na obavljenom poslu - rekli su u saopćenju koje prenosi CNN.

Podsjetimo, bjeloruska vlada potvrdila je ranije da je Lukašenko posredovao u dogovoru s Prigožinom, ne navodeći pojedinosti.

Zatim se pojavila nepotvrđena informacija da Prigožin demantira dogovor, no tada je objavio audio poruku u kojoj je poručio da povlači svoje snage koje su bile na putu prema Moskvi rekavši kako je taj potez u skladu s planom prema kojem želi izbjeći rusko krvoproliće.

- Shvatatući svu odgovornost za to što će se ruska krv proliti na jednoj od strana, okrećemo jedinice i odlazimo u suprotnom smjeru prema terenskim logorima, prema planu - rekao je Prigožin dodajući da će njegove trupe zaustaviti kretanje prema Moskvi kako se ne bi prolila ruska krv.

Šef Wagnera je ranije rekao da se želi osvetiti vojnom vrhu i "vratiti pravdu". Putin je nakon toga obećao da će slomiti oružanu pobunu.

- Htjeli su raspustiti vojnu tvrtku Wagner. Započeli smo marš za pravdu 23. juna. U 24 sata došlo smo unutar 200 kilometara od Moskve. U tom razdoblju nismo prolili ni kap krvi naših boraca - rekao je Prigožin u glasovnoj poruci, koju je objavila njegova služba za odnose s javnošću.

Dodao je da je borcima Wagnera naredio da se vrate u svoje baze.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka je prije toga objavio da je u saglasnosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao s Prigožinom, koji je pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji, nakon što je izvor rekao da se prema Moskvi približava Wagnerov konvoj od 5000 boraca.

U saopćenju objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva navodi se da se Prigožin složio zaustaviti daljnje kretanje Wagnerovih boraca po Rusiji.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.