28.6.2023. 18:18
0
Poljskoj isporučeno 14 tenkova Abrams
Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak potvrdio je da je 14 tenkova Abrams kupljenih od Sjedinjenih Američkih Država u srijedu isporučeno poljskoj vojsci.

Blaszczak, koji je dočekao tenkove u gradu Szczecin, na sjeverozapadu zemlje, rekao je da je ovo historijski dan za poljsku vojsku i da će ove godine biti izvršene još dvije isporuke tenkova Abrams.

"Naša vojska je već obučena. Ovi tenkovi će ići poljskim vojnicima i ojačaće naše odvraćanje", kazao je Blaszczak i dodao:

"Mi podržavamo Ukrajinu, ali prije svega smo fokusirani na jačanje poljske vojske. To radimo sa našim američkim partnerima."

Poljski ministar odbrane objavio je 4. januara da je odobrio ugovor za isporuku 116 tenkova Abrams vojsci, nakon dozvole američkih vlasti.

Kako navodi Ministarstvo odbrane Poljske, ukupna vrijednost ugovora o isporuci tenkova procijenjena je na 1,4 milijarde dolara. Od toga će SAD finansirati oko 200 miliona dolara iz sredstava pomoći Poljskoj.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.