20.12.2023. 14:34
0
Smijenjeno rukovodstvo poljskog javnog medijskog servisa, ugašen informativni kanal
Rukovodstvo poljske javne televizije, radija i novinske agencije PAP smijenjeno je, saopćilo je ministarstvo kulture, nakon što je ugašen jedan javni informativni kanal za koji kritičari tvrde da se politizirao za vrijeme prethodne vlade.

Kritičari kažu da su državni mediji, posebno 24-satni informativni kanal TVP Info, postali medij za propagandu tokom osam godina na vlasti Prava i pravde (PiS). Koalicija premijera Donalda Tuska obećala je da će stvoriti nove stanice koje imaju uravnoteženiji pristup.

U srijedu je nestao signal TVP Info i zamijenjen je signalom prvog kanala javne televizije. Isto se dogodilo i sa njegovom web stranicom.

- Kraj TVPiS-a. TVP Info je isključen - piše Građanska platforma - najveća stranka u novoj vladi – na društvenoj mreži X.

Novi parlament Poljske usvojio je u utorak rezoluciju kojom se pozivaju "svi državni organi da odmah poduzmu mjere u cilju vraćanja ustavnog poretka u smislu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcionisanja javnih medija".

Mediji su prikazali snimke političara PiS koji se uveče pojavljuju u sjedištu javne televizije kako bi "branili demokratiju", kako je njihov lider Jaroslaw Kaczynski kazao novinarima ispred zgrade.

- Nezakonite radnje ministra kulture u odnosu na TVP, Poljski radio i PAP pokazuju kako je vlasti kojoj je navodno stalo do vladavine prava krše to na svakom koraku - napisao je bivši premijer iz PiS-a Mateusz Morawiecki na platformi X.

- Nećemo odustati. Nećemo dozvoliti da se u Poljskoj izgradi diktatura - dodaje on, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.