3.7.2023. 12:58
0
Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini otvoren u Hagu
FOTO: Zgrada Međunarodnog kaznenog suda u Haagu / Printscreen
Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) danas je počeo sa radom u Hagu, saopćila je Agencija Evropske unije (EU) za saradnju pravosudnih organa.

"Osnivanje ICPA-e je jasan signal svijetu da je zabrana upotrebe sile i dalje temelj našeg međunarodnog poretka", kaže Reynders - prenosi Dnevni Avaz.

Na zvaničnoj stranici Eurojusta navodi se da će ICPA podržati pripremu slučajeva zločina agresije Rusije, osiguravanjem ključnih dokaza i olakšavanjem procesa izgradnje predmeta u ranoj fazi.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders kazao je da otvaranjem ICPA-e EU ponavlja svoju posvećenost da se osigura potpuna odgovornost za međunarodne zločine počinjene tokom ruskog rata protiv Ukrajine, uključujući zločin agresije.

"Osnivanje ICPA-e je jasan signal svijetu da je zabrana upotrebe sile i dalje temelj našeg međunarodnog poretka i da će oni koji je krše odgovarati", rekao je Reynders na konferenciji za novinare, prenosi Dnevni Avaz.

Kako je najavljeno, ICPA će imati tužioce iz Kijeva, EU, Sjedinjenih Američkih Država i Međunarodnog krivičnog suda.

(Elmedina H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.