13.7.2023. 16:55
0
Procurili jezivi komentari finske ministrice: "Šta mi radiš psihi, islame?"
FOTO: Twitter
Rasistički komentari s bloga otprije 15 godina, povezani s krajnje desničarskom Finskom strankom i trenutnom ministricom finansija Riikke Purra, izazvali su krizu u novoosnovanoj finskoj vladi.

Vladi prijeti slom
Novi premijer Petteri Orpo u junu je konačno preuzeo poziciju nakon dugih pregovora o formiranju vlade. Sjedinjenje s krajnje desnom Finskom strankom bio je strateški potez premijera u koalicijskim pregovorima s njegovom Nacionalnom koalicijskom strankom.

Nakon kratkog razdoblja primirja novi komentari s ekstremno desničarskog bloga, koje je, navodno, napisala čelnica Finske stranke Riika Pura, dovode Orpovu vladu u nepovoljan položaj, i to toliko da joj prijeti slom. U svojim komentarima autorica piše antiislamski i nasilno, omalovažava imigrante koje naziva "turski majmuni" ili "pretili Somalijci".

Pura je finska ministrica finansija i vodi jednu od četiri stranke koje čine koalicijsku vladu. Finska stranka poznata je po populističkoj politici te zagovaranju protiv stavova EU i imigracije. Posljednjih su dana finski mediji i korisnici društvenih mreža uspoređivali pojedinosti o životu Pure, uključujući njeno odrastanje, zanimanje, studij i raspored putovanja, sa ženom po imenu "Riikka" koja je uglavnom objavljivala komentare tokom 2008. godine na blogu.

Rasistički komentari
Istoga dana u avgustu, kada je Riikka Purra održala govor u Barceloni na konferenciji o multikulturalizmu, na blogu se pojavio komentar "Riikke" koja piše: "Pozdrav iz Barcelone, ovdje se vidi alarmantan imigracijski problem. Crnci prodaju piratske Vuittone na Las Ramblas".

Rasističkih komentara bilo je mnogo. U junu 2008. napisala je: "Oh, bio je to opet divan dan za građanski rasizam u prizemlju McDonald‘sa kada je naš mali dječak jeo Happy Meal Nuggets, a za susjednim stolom somalijska porodica s indeksom tjelesne mase +30 je jela svoje", prenosi Avaz.

U junu 2008. upitala je "netsiste", što je nadimak koji je koristila za naciste, jesu li spremni za "pljuvanje po prosjacima i premlaćivanje djece u Helsinkiju".

- Toliko sam puna mržnje i čistog bijesa da ću se otopiti na stolici. Šta mi radiš psihi, islame? - napisala je u januaru 2008. U septembru iste godine napisala je: "Da sam dobila pištolj, mrtvih bi bilo čak i u prigradskom vlaku".

Ni potvrdila ni negirala
Ministrica finansija nije potvrdila, niti opovrgnula da je napisala te komentare, iako je priznala da je u prošlosti napisala stvari koje danas ne bi. U ponedjeljak je na svom Twitteru objavila da "ne prihvata i nikad nije prihvatala bilo kakvu vrstu nasilja". "Moja ljutita poruka je samo ljutita poruka", navela je

Također je izjavila da njena frustracija imigracijom u Finskoj proizlazi iz uznemiravanja i seksualnih zločina protiv žena te nejednakih praksi islama. Pura je tražila da joj se ne sudi prema nečemu što je pisala u prošlosti, nego prema postupcima koje radi kao izabrani član Parlamenta, čelnica stranke i ministrica u vladi.

Za vladu koja nije stara ni mjesec i koja ovisi o koaliciji s Purrinom strankom komentari stvaraju neugodu. Pojavili su se u sedmici kada Džo Bajden (Joe Biden) planira posjetu Helsinkiju. Finski predsjednik Sauli Ninisto (Niinistö) rekao je kako bi bilo mudro da vlada izrazi "nultu toleranciju prema rasizmu". Socijaldemokrati i bivša premijerka Sana Marin (Sanna) također su kritizirali komentare. "Svako ima pravo živjeti u sigurnosti, bez obzira na porijeklo", izjavila je Marin.

Već bili umiješani
Finski funkcioneri već su bili umiješani u rasističke skandale. Bivši ministar ekonomije Viljem Junila (Vilhelm Junnila) preživio je glasanje o povjerenju nakon što se šalio riječima "Heil Hitler" i objavljivao kukasti križ na društvenim medijima. Međutim, poslije je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog novih rasističkih istupa. Junilu je zamijenio Vil Ridman (Wille Rydman), član Orpove stranke do prošle godine. Novinska istraga otkrila je njegove odnose s tinejdžericama, finska policija odbila ga je optužiti za silovanje, a proljetos je on samo promijenio stranku i kandidirao se za Finsku stranku na izborima. Orpo je osudio njegovo ponašanje prema ženama, ali sada mora sjediti uz njega na sastancima kabineta.

Prema mišljenju analitičara, malo je vjerovatno da će Orpova vlada pasti, ali Orpo mora opravdati biračima zašto se povezao s Finskom strankom.

(Elmedina H.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.