28.7.2023. 15:32
0
Nigerski general Abdourahamane Tchiani je novi čelnik nakon puča
General Abdourahamane Tchiani novi je čelnik Nigera nakon vojnog preuzimanja vlasti, objavila je državna televizija u petak, dva dana nakon što su predsjednika zemlje uhapsili pripadnici njegove vlastite garde.

Tchiani, šef predsjedničke garde, imenovan je "predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine", stoji u saopćenju.

Govoreći na državnoj televiziji, general je rekao da su vojnici preuzeli vlast zbog pogoršane sigurnosne situacije u zemlji, navodi France 24.

Izabrani predsjednik zemlje, Mohameda Bazouma, je u pritvoru od srijede ujutro.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije u petak opisao je državni udar kao "opasan" za regiju dok su se zapadne sile trudile sačuvati ključnog saveznika u Sahelu pogođenom pobunjenicima.

- Ovaj državni udar potpuno je nelegitiman i duboko opasan za Nigerce, za Niger i za cijelu regiju - rekao je Macron.

Macron je rekao da je razgovarao s Bazoumom, koji je zarobljen u svojoj palači, i pozvao da se on vrati na posao.

(Ajdin B.)

Niger
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.