27.8.2023. 13:07
0
Niger naredio trupama maksimalnu pripravnost zbog povećane prijetnje napadom
Hunta u Nigeru naredila je svojim oružanim snagama da budu u stanju najviše pripravnosti, pozivajući se na povećanu prijetnju napadom, navodi se u internom dokumentu koji je u petak izdao njen načelnik odbrane, a za koji je sigurnosni izvor u zemlji potvrdio da je autentičan.

U dokumentu, koji je u subotu objavljen na internetu, navodi se da će naredba o maksimalnoj pripravnosti omogućiti snagama da adekvatno odgovore u slučaju bilo kakvog napada i „izbjegnu opšte iznenađenje“, javio je Reuters. „Prijetnje agresije na nacionalnu teritoriju se sve više osjećaju“, navodi se.

Glavni zapadnoafrički blok ECOWAS pokušava pregovarati s vođama puča od 26. jula, ali je rekao da je spreman rasporediti trupe kako bi obnovio ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspiju. U petak je blok umanjio značaj ove prijetnje i rekao da je „odlučan da se povuče kako bi se prilagodio diplomatskim naporima“, iako je intervencija ostala jedna od opcija.

„Da ne bi bilo sumnje, dozvolite mi da nedvosmisleno izjavim da ECOWAS niti je objavio rat narodu Nigera, niti postoji plan, kako se navodi, za invaziju na zemlju“, rekao je predsjednik Komisije ECOWAS-a Omar Alieu Touray.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.