7.8.2023. 12:28
1
Na stolu je novi mirovni plan za Ukrajinu: Putinov saveznik mijenja stranu?
FOTO: AFP
Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i “još jedan broj zemalja”, a da je o inicijativi je obaviještena i Rusija, prenosi N1.

Kako prenose RIA Novosti, dio alternativnog plana, koji se razlikuje mirovne formule ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, podrazumijeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika.

Ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.

Evropski diplomatski izvori kažu da je postignut dogovor o žarišnim tačkama mirnog rješenja, kao što su “teritorijalni integritet i suverenitet” Ukrajine.

Posebno je zabilježena aktivna uloga Kine jer je njen predstavnik izrazio “pozitivne” stavove o mogućem budućem susretu kao što je današnji, navodi Ukrinform.

S druge strane, šef brazilske delegacije Selso Amorim pozvao je na “istinske pregovore u koje bi bile uključene sve strane”, uključujući Rusiju.

“Čak i ako je Ukrajina najveća žrtva, ako zaista želimo mir, moramo nekako da uključimo Moskvu u ovaj proces”, rekao je brazilski zvaničnik, prenosi N1.

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok rekla je za Bild da “svaki milimetar napretka ka pravednom miru donosi tračak nade za narod Ukrajine”.

Prema njenim riječima, poruka sastanka u Džedi je da „ovaj brutalni ruski agresivni rat utiče i na ljude u Africi, Aziji i Latinskoj Americi“ i ima implikacije daleko izvan Evrope, od budućnosti međunarodnog poretka do pitanja energetske sigurnosti, rastućih cijena žitarica i globalnog snabdjevanja hranom „koje je Rusija tako nemilosrdno degradirala“.

Šefica njemačke diplomatije pozvala je zemlje širom svijeta da učine sve da agresivni ratovi ponovo ne postanu normalna pojava u 21. vijeku.

“I pored toga što je pogled na rat u Pretoriji, Braziliji ili Pekingu drugačiji nego u Evropi, Povelja Ujedinjenih nacija treba da bude na isti način prihvaćena svuda”, poručila je Berbok.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador ranije je saopštio je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentarišući konsultacije u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmisleno.

Na višesatnom sastanku održanom iza zatvorenih vrata učestvovali su predstavnici oko 40 zemalja.

Cilj sastanka, kako je saopšteno, je ‘konsolidacija različitih mirovnih planova’, posebno Kine, Afrike i Brazila, sa planom od 10 tačaka koji je ponudila Ukrajina.

Sastanak u Džedi bio je drugi nakon razgovora uže grupe zemalja u Kopenhagenu u junu, koji su bili neformalni i nakon kojih nije izdata zajednička izjava.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.