6.8.2023. 11:59
0
Zelenski: U napadu 40 krstarećih projektila, stradao centar za transfuziju krvi
FOTO: AFP
Rusija je preko noći izvršila zračne napade na Ukrajinu u više valova sa 70 komada oružja, uključujući krstareće i nadzvučne projektile te bespilotne letjelice iranske proizvodnje, objavilo je ratna avijacija u Kijevu u nedjelju, a čini se da je najmanje 10 raketa probilo protuzračnu obranu.

Ukrajinska protuzračna obrana je uništila 30 od 40 krstarećih projektila i svih 27 dronova “Shahed” koje je Rusija lansirala preko noći, napisalo je na komunikacijskoj platformi Telegram ratnu avijaciju, koje u nedjelju slavi svoj praznik, prenosi N1.

Iz avijacije su također rekli da je Rusija lansirala tri nadzvučne rakete Kinžal, no nije pružila nikakve daljnje pojedinosti o njima.

“Sveukupno, u nekoliko valova napada, od večeri 5. augusta do jutra 6. augusta 2023., neprijatelj je iskoristio 70 sredstava naoružanja za zračne napade”, objaviljeno je.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješće, a Rusija ga nije odmah komentirala.

Nije objavljeno je li prekonoćnim napadom prouzročena šteta, odnosno što se zbilo s 10 krstarećih raketa koje nisu oborene, piše HINA.

Pogođen centar za transfuziju krvi
Volodimir Zelenski je izjavio da je ruska “vođena bomba” pogodila centar za transfuziju krvi na severoistoku Ukrajine.

Kako je javio BBC, Zelenski je rekao da u napadu ima mrtvih i ranjenih, ne navodeći detalje.

“Samo ovaj ratni zločin govori sve o ruskoj agresiji”, rekao je Zelenski.

Ruski zvničnici su ranije negirali tvrdnje o gađanju civila u Ukrajini, prenosi BETA.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.