8.8.2023. 13:45
0
Rusija izdala nove udžbenike iz historije u kojima se objašnjavaju razlozi za rat u Ukrajini
FOTO: BELGA
Rusko ministarstvo obrazovanja predstavilo je nove udžbenike iz historije za učenike srednjih škola, rekao je jučer ministar obrazovanja Sergej Kravcov, prenijela je RIA.

U njima se nalaze poglavlja o takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji, odnosno o ratu u Ukrajini.

- Četiri udžbenika detaljno opisuju razloge pokretanja specijalne vojne operacije, svrhu specijalne vojne operacije, denacifikaciju i demilitarizaciju, kako bi se sve objasnilo učenicima - kazao je Kravcov za ruske državne medije. 

Udžbenik za 2. razred srednje škole sadrži najvažnije događaje vezane uz ponovno ujedinjenje Krima i Sevastopolja, uzroke i tok specijalne vojne operacije, ulazak novih regija u sastav Ruske Federacije, dodao je ministar, a prenio  CNN. 

Novi udžbenici će se početi koristiti u ruskim školama od 1. septembra.

Kravcov je također obećao da će ponovno ažurirati udžbenike nakon završetka rata, odnosno "kada Rusija pobijedi."

-Već pobjeđujemo u informacijskom ratu, ali specijalna vojna operacija će završiti, a završit će našom pobjedom i naravno da ćemo onda nadopuniti udžbenike historije - rekao je on.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.