24.9.2023. 8:05
0
Njemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom zbog migranata
FOTO: Foto: AP
Najavu Fezer da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca, kao i demohrišćanska opozicija.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Fezer najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose njemački mediji.

- Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj - rekla je Fezer, koja je inače iz redova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). 

Stacionarne kontrole na granici

Ona je za dnevnik "Velt am Zontag" izjavila da već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će biti nadopunjavane stacionarnim kontrolama na samoj granici.

Fezer je također rekla da se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

- Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku - rekla je njemačka ministricaa.

Ona je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg talasa izbjeglica koje u posljednje vrijeme dolaze preko Češke i, prije svega, Poljske.

Balkanska ruta

Ovakve kontrole još od 2015. godine postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prelazima. Najavu Fezer da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca, kao i demohrišćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske.

Kao razlozi za promjenu rute navode se pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH, kao i strožiji režim registracije izbjeglica u Austriji. Fezer je rekla da je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Evropske unije i Turske o sprečavanju odlaska izbjeglica prema EU "trenutno ne funkcioniše dobro".

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji da teži nadstranačkom rješenju tog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo više od 200.000 izbjeglica, što je više nego čitave prošle godine, a vlasti strahuju da bi brojevi mogli dostići razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016., kada je u Njemačku stiglo više od milion izbjeglica, mahom iz Sirije, prenosi Avaz.ba.

(Mubina Lj.I.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.