29.9.2023. 16:54
0
Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusiji zbog organizovanja izbora na okupiranim teritorijama Ukrajine
Britanska vlada objavila je u petak nove sankcije kao odgovor na ruske “lažne izbore” u okupiranim dijelovima Ukrajine, javlja CNN.

Velika Britanija je uvela zamrzavanje imovine i zabranu putovanja ruskim zvaničnicima koji su bili uključeni u nedavne izbore u ukrajinskim regijama Herson, Zaporizhzhia, Donjeck i Lugansk, te na nezakonito anektiranom Krimu, navodi se u saopćenju Ureda za vanjske poslove, komonvelt i razvoj (FCDO).

Pored konkretnih pojedinaca, među kojima je i sekretarka ruske Centralne izborne komisije Natalija Budarina, sankcije su izrečene i komisiji kao subjektu.

“Ruski lažni izbori su transparentan, uzaludan pokušaj da legitimiše svoju ilegalnu kontrolu nad suverenom ukrajinskom teritorijom. Ne možete održati ‘izbore’ u tuđoj zemlji“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

“Velika Britanija nikada neće priznati ruske pretenzije na ukrajinsku teritoriju“, podcrtao je on.

FCDO je navela da je Rusija nastojala “da uništi ukrajinsku kulturu i identitet u pokušaju da ojača svoje nelegitimne zahtjeve na ukrajinsku teritoriju, uključujući nasilno izdavanje ruskih pasoša i nametanje ruskog zakona, medija, obrazovanja i valute“.

“Ovi izbori su još jedno kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i Povelje UN-a“, navodi se u saopštenju.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.