6.10.2023. 16:35
0
Orban: Evropskoj uniji su potrebne nove zemlje članice
Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Mađarska promoviše i podržava proširenje EU, ali da "u isto vrijeme mnoge zemlje članice tvrde da su umorne od proširenja, što nije pošteno prema onima koji čekaju članstvo".

"EU su potrebne nove zemlje članice", rekao je Orban u Granadi, gdje se održava sastanak šefova država i vlada zemalja EU.

On je dodao da Budimpešta "podržava pridruživanje Gruzije".

Orban je rekao da je, što se tiče pristupanja Ukrajine, potrebna strateška revizija, jer EU nikada nije razmišljala o primanju jedne zemlje koja je u ratu. 

Mađarski premijer je istakao da ne postoji šansa da se postigne dogovor o migracijama između lidera članica EU.

On je ukazao da je to politički nemoguće, jer je ranije bilo dogovoreno da je potrebna jednoglasna odluka o migracijama, ali je to nedavno promijenjeno i paket je proguran uz zaobilaženje Mađarske i Poljske, koje su "pravno primorane" da ga prihvate. 

"Nema šanse za kompromis ili dogovor poslije ovoga, ne samo sada već u godinama koje dolaze", rekao je mađarski premijer, prenosi agencija MTI.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.