8.10.2023. 16:45
0
Blinken: 'Imamo izvještaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u Izraelu'
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju da SAD "radi prekovremeno" na provjeri izvještaja o nestalim i mrtvim Amerikancima u inostranstvu nakon što je Hamas pokrenuo napad bez presedana na Izrael.

"Imamo izvještaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno. Radimo prekovremeno da to potvrdimo. U isto vrijeme, postoje izvještaji o nestalim Amerikancima i opet radimo na provjeri tih izvještaja", rekao je Blinken za CNN.

Iznenadni napad velikih razmjera Hamasa u Gazi na Izrael u subotu ostavio je stotine mrtvih Izraelaca, što je izazvalo zakletve odmazde izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i smrtonosnu salvu uzvratnih izraelskih zračnih napada.

Nejasno je kako će izgledati potpuni odgovor Izraela. Glasnogovornik izraelske vojske nagovijestio je da bi Izrael mogao pokušati preuzeti punu kontrolu nad Gazom po prvi put od 2005. godine, a više od 20 zajednica u blizini Gaze se evakuira.

Blinken je rekao da bi najava o dodatnoj pomoći Izraelu kao odgovor na napad mogla biti objavljena već u nedjelju.

"Razmatramo konkretne dodatne zahtjeve koje su uputili Izraelci - mislim da ćete vjerovatno čuti više o tome kasnije danas", rekao je Blinken.

Najviši američki diplomata dodao je da je smjer predsjednika Joea Bidena bio da se "pobrinuti da pružimo Izraelu sve što mu je potrebno u ovom trenutku da se izbori s napadima Hamasa".

Govoreći iz Bijele kuće u subotu, Biden je rekao da je podrška njegove administracije sigurnosti Izraela "čvrsta i nepokolebljiva".

“Kada sam jutros razgovarao s premijerom Netanyahuom, rekao sam mu da SAD stoje uz narod Izraela u suočavanju s ovim terorističkim napadima. Izrael ima pravo da brani sebe i svoj narod, tačka”, rekao je on.

Ipak, predsjednik i njegovi glavni pomoćnici se bore sa komplikovanom diplomatskom situacijom za razliku od bilo kojeg prethodnog sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Republikanski predsjednički kandidati osudili su Bidenovu administraciju, a bivši predsjednik Donald Trump – koji je bio predvodnik za nominaciju GOP – ukazao je na to da je administracija odmrznula iranska sredstva tvrdeći da je Biden “izdao Izrael”.

Blinken je, međutim, u nedjelju ponovio da nije potrošen novac iz odmrznutih sredstava namijenjenih u humanitarne svrhe.

"Dakle, ljudi su ili dezinformisani ili dezinformišu", rekao je. "I u svakom slučaju, to je pogrešno", poručio je Blinken.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.