14.11.2023. 20:16
0
Izraelci srušili spomenik Jaseru Arafatu na Zapadnoj obali
Pripadnici izraelskih odbrambenih snaga srušili su spomenik nekadašnjem lideru Palestine Jaseru Arafatu, koji se nalazio na ulazu u izbjeglički kamp u Tulkarem na Zapadnoj obali.

Društvenim mrežama kruži snimak momenta rušenja spomenika. Za sada nije poznato koji je razlog rušenja spomenika, prenosi The Times of Israel.

Jaser Arafat, bio je palestinski politički vođa, predsjedavajući Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) od 1969. do 2004. i predsjednik Palestinske narodne samouprave od 1994. do 2004. godine.

Bio je jedan od osnivača političke stranke Fatah, na čijem čelu je bio od 1959. do 2004. godine.

Zajedno sa izraelskim premijerima Jicakom Rabinom i Šimonom Peresom dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir 1994. godine, zbog vođenja mirovnih pregovora između Izraela i PLO, koji su kulminirali Sporazumima iz Osla, potpisanim 1993. godine u Vašingtonu. 


(Ajdin B.)

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.