17.11.2023. 18:21
0
Urednica dala otkaz u The New York Timesu zbog "ratnohuškačkih laži" tog lista o izraelskim napadima u Gazi: "Odbijam"
Urednica poezije lista "The New York Times" Anne Boyer u petak je dala otkaz zbog "ratnohuškačkih laži" dnevnog lista o izraelskim napadima na civile u opkoljenom Pojasu Gaze.

Ona je u otvorenom pismu navela da “rat izraelske države protiv naroda Gaze, koji podržava SAD, nije rat ni u čijem interesu”.

- Nema sigurnosti ni u tome, ni od toga, ni za Izrael, ni za Sjedinjene Američke Države ili Evropu, a posebno ne za mnoge Jevreje koje klevetaju oni koji lažno tvrde da se bore u njihovo ime. Jedini profit je smrtonosni profit naftnih interesa i proizvođača oružja, dodala je.

Pozdravljajući Palestince kao narod “koji se opirao decenijama okupacije, prisilnog raseljavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja”, ona je dodala da “ovo nije samo rat projektila i kopnenih invazija” već i “trajno razaranje naroda Palestine”.

- Budući da je naš status quo samoizražavanje, ponekad je sve što umjetnicima preostaje jeste da odbiju. Tako da odbijam, naglasila je ona

Boyer je rekla i da neće “pisati o poeziji uz ‘razumne’ tonove onih koji imaju za cilj da nas naviknu na nerazumnu patnju”.

- Nema više jezivih eufemizama. Nema paklenih pejzaža saniranih riječima. Nema više ratnohuškačkih laži, navela je ona.

Dodala je da “ako otkaz ostavi prazninu veličine pjesme u svijetu vijesti, onda je to pravi trenutak”.

Propalestinski demonstranti su prošle sedmice održali skup u predvorju “The New York Timesa”, optužujući list i američke medije za pristrasno izvještavanje o izraelsko-palestinskom sukobu.

Demonstranti su čitali imena hiljada Palestinaca ubijenih u Gazi, uključujući desetine novinara, i dijelili lažne novine “The New York War Crimes”, optužujući medije za “saučesništvo u prikrivanju genocida”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.