22.11.2023. 11:21
0
Pakistanski Vrhovni sud prihvatio zahtjev Imrana Khana za kaucijom
Pakistanski Vrhovni sud prihvatio je zahtjev za kaucijom pritvorenog bivšeg premijera Imrana Khana, saopćio je njegov advokat, dan nakon što je drugi sud proglasio nezakonitim njegovo suđenje zbog optužbi za odavanje državnih tajni.

Bivša zvijezda kriketa vodi različite pravne bitke u nadi da će osigurati puštanje iz zatvora i predvoditi svoju stranku u kampanji za opće izbore osmog februara, na kojima se njegov najveći suparnik, još jedan bivši premijer, nada pobijedi.

Ovaj 71-godišnjak osuđen je petog augusta na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih poklona tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. Njegov advokat je kazao da je Vrhovni sud prihvatio ponudu za kauciju.

- Odluka će biti donijeta na idućem ročištu nakon razmatranja argumenata s obje strane - saopćio je advokat Naeem Panjutha u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Nije određen datum za ročište, kaže on, dodajući da će Vrhovni sud tražiti mišljenje vlade o prijavi.

Khan je bio u središtu dugotrajnih političkih previranja u nuklearnoj sili Pakistanu, koja su bacila svjetlo na utjecaj moćne vojske na civilnu politiku.

Bio je primoran otići s funkcije 2022. godine nakon što mu je izglasano nepovjerenje u parlamentu, rekavši da ga je u to vrijeme vojska pokušavala maknuti u stranu nakon što se posvađao s generalima zbog imenovanja na vrh službe sigurnosti.

Iako se Khan ne može kandididovati na februarskim izborima zbog presude, njegova stranka suočit će se sa strankom Nawaza Sharifa, bivšeg premijera koji je svrgnut u puču 1999. i ponovo zbačen s vlasti 2017. godine presudom suda.

Sharif se prošlog mjeseca vratio kući iz četiri godine samonametnutog egzila kako bi pomogao svojoj stranci da zadrži vlast.

Politički haos se podudario s najtežom ekonomskom situacijom u Pakistanu u posljednjih nekoliko decenija, što je izazvalo zabrinutost za budućnost zemlje od 241 miliona stanovnika. prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.