6.12.2023. 16:55
0
Još jedan bh. državljanin evakuiran iz Gaze
FOTO: EPA
Ublizini graničnog prelaza Rafah nalazi se 14 bh. državljana i njihovih srodnika koji čekaju odobrenje kako bi napustili ratom zahvaćeno područje. Od 25. oktobra odobrenje čeka bh. državljanka Munira Hagag. Prema informacijama ona i njen muž nalaze se na crvenoj listi.

”Značilo bi nam da izađemo da se spasimo, moja djeca i ja. Obični smo ljudi, civili, nemamo kontakt sa vojskom. Naše prve komšije su poginule bilo ih je preko 30”, izjavila je Munira Hagag.

Granični prelaz danas je prešao njen sin. Trenutno putuje za Kairo, a tamo je još šest ljudi koji su bh. državljani ili njihovi srodnici, potvrdio je za N1 Sabit Subašić, ambasador BiH u Kairu.

Među njima četvero je djece. Konačno su na sigurnom. Tamo će boraviti sve dok ne dobiju odobrenje za dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

U Gazi je dramatično, a sve je nesigurnije i na Zapadnoj obali. I tamo žive neki od bh. državljana.

”Čitavo vrijeme bombardovanje, čuje se pucanje, zvuk… djeca u strahu žive, čitavo vrijeme. Ne idu u školu sada. Nadamo se da će ovakav način života prestati i da živimo u miru”, objašnjava Muhamed koji živi u gradu Jenin.

Mir je želja svih civila. Rat im je samo donio nedoživljeni stres, smrt najbližih i svakodnevnu patnju. U isto vrijeme ambasadori kažu da čine maksimalno da svi bh. državljani napuste ratom zahvaćena područja, piše N1.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.