28.12.2023. 19:53
0
SAD pružile posljednju vojnu pomoć Ukrajini
SAD su pustile možda posljednju vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 250 miliona dolara. Ministar vanjskih poslova Antony Blinken pozvao je parlament da djeluje "što je brže moguće" kako bi se omogućila daljnja pomoć.

Američka vlada daje Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u iznosu od 250 miliona američkih dolara - to znači da su dosad odobrena američka sredstva sada uglavnom iscrpljena. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je to posljednji paket ove godine. Pomoć uključuje protuavionsko streljivo, dodatno streljivo za visokomobilne topničko-raketne sustave, topničko streljivo, protutenkovsko streljivo i više od 15 miliona komada streljiva za manje oružje.

“Naša pomoć bila je ključna u podršci našim ukrajinskim partnerima u odbrani njihove zemlje i slobode od ruske agresije”, rekao je Blinken.

Spor u američkom parlamentu blokira daljnju pomoć.

Potpuno je otvoreno kako će se podrška SAD-a zemlji koju je Rusija napala nastaviti u budućnosti. Bijela kuća već je sredinom decembra izjavila da ima sredstava samo za još jedan paket vojne pomoći Ukrajini ove godine. Također je rečeno da će dosad odobrena sredstva biti utrošena do kraja godine. Predsjednik Joe Biden već je u oktobru zatražio od Kongresa da Ukrajini osigura dodatnu 61 milijardu dolara. No oslobađanje daljnjih sredstava trenutno je blokirano sporom u američkom parlamentu između republikanaca i demokrata.

Republikanci stoje na putu odobravanja nove pomoći jer zauzvrat od američkog predsjednika Joea Bidena traže pooštravanje politike azila u SAD-u. Nejasno je hoće li se, kako i kada obje strane dogovoriti o novom finansiranju sljedeće godine. Biden je umanjio izglede za brzo odobrenje daljnje američke pomoći tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu prije dvije sedmice. Priznao je da ne može ništa obećati, ali se nada da će u Kongresu doći do dogovora.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.