3.1.2024. 9:16
0
Jemenski Huti u toku noći ispalili protivbrodske balističke projektile u Crvenom moru
FOTO: ilustracija
Huti koji kontrolišu vladu na sjeveru Jemena ispalili su u utorak navečer dvije protivbrodske balističke rakete u južno Crveno more, saopćila je u srijedu Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM).

CENTCOM je dodao i to da nema prijavljenih šteta od ovih napada. Ovo je posljednji u nizu napada koji su Huti izveli od proglašenja pomorske blokade Izraela.

"Više trgovačkih brodova u tom području prijavilo je udar ASBM-a u okolnu vodu, ali niti jedan nije prijavio nikakvu štetu", rekao je CENTCOM, dodajući da su napadi ugrozili živote nedužnih pomoraca i nastavili "remetiti slobodan protok međunarodne trgovine.

Najnoviji napadi Hutija uslijedili su nakon što je grupa osudila ubistvo višeg lidera Hamasa Saleha Al-Arourija u napadu u Liban u utorak, nazivajući ga "kukavičkim zločinom" i izražavajući potporu osveti koju treba poduzeti protiv Izraela.

Američki dužnosnik rekao je za CNN da je Izrael izveo napad u Bejrutu. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, što je izazvalo strah od moguće eskalacije borbi u regiji.

Crveno more jedna je od najvažnijih svjetskih pomorskih trgovačkih ruta i dugotrajni napadi Hutija tamo mogli bi poremetiti globalno ekonomiju. Također, napadi Hutija su napravili veliku ekonomsku štetu Izraelu.

SAD je rasporedio ratne brodove na plovni put i prošlog mjeseca pokrenuo operaciju Prosperity Guardian, multinacionalnu pomorsku koaliciju, za jačanje sigurnosti u kritičnom globalnom plovnom putu.

U nedjelju je Bijela kuća saopćila da ne traži širi sukob na Bliskom istoku nakon što su američki helikopteri potopili tri broda Huta u Crvenom moru.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.