7.1.2024. 17:36
0
Blinken: SAD se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca
Američki državni sekretar Antony Blinken uvjeravao je u nedjelju jordanskog kralja Abdulaha da se Washington protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze ili s okupirane Zapadne obale, nadajući se da će pokrenuti razgovore o budućnosti Gaze.

Kralj je na sastanku iznio zabrinutost Jordana zbog raseljavanja, navodi se u priopćenju palače, dok Izrael nastavlja sa svojom vojnom kampanjom koja je veliki dio Gaze pretvorila u ruševine i ostavila njezinih 2,3 miliona stanovnika na rubu gladi, prema humanitarnim djelatnicima.

Blinken je na sastanku s kraljem Abdulahom u Amanu "naglasio protivljenje SAD-a prisilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze i kritičnu potrebu zaštite palestinskih civila na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika.

Većina stanovnika Gaze raseljena je zbog sukoba, a nasilje se rasplamsalo i na Zapadnoj obali, uključujući smrtonosni sukob u gradu Dženinu u nedjelju.

Kralj je rekao Blinkenu da Washington ima glavnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael za trenutni prekid vatre i upozorio na "katastrofalne posljedice" nastavka rata u Gazi.

Blinken je na turneji po regiji zbog rastućih bojazni da će izraelska ofanziva protiv palestinske grupe Hamasa u Gazi izazvati širi regionalni sukob.

Blinken je doputovao u Jordan kasno u subotu i sastao se s kraljem Abdulahom u nedjelju, a zatim otputovao u Katar na sastanke s emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem i premijerom Mohamedom Bin Abdulrahmanom al-Tanijem, koji je također ministar vanjskih poslova.

Izaslanstvo SAD-a ima za cilj prikupiti stavove arapskih država o budućnosti Gaze prije nego što ta stajališta iznese Izraelu, rekao je američki dužnosnik, priznajući da će stajališta biti jako udaljena.


(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.