12.1.2024. 8:21
0
Zelensky odbacuje prekid vatre s Rusijom
FOTO: AP
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky odbacio je prekid vatre dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije.

Zelensky ocjenjuje da bi Kremlj iskoristio pauzu da ponovo naoruža i pregrupiše svoje trupe kako bi porazile ukrajinsku armiju.

- Pauza na ukrajinskom ratištu neće značiti pauzu u ratu - rekao je Zelensky tokom posjete Estoniji, prenosi RSE.

Mišljenja je da bi pauza išla na ruku Rusiji, što bi kasnije moglo slomiti Ukrajinu.

Ograničeni prekidi vatre su povremeno predlagani otkako je Rusija pokrenula sveobuhvatni rat u februaru 2022., ali nikada nisu stupili na snagu.

Obje strane bore se da popune svoje zalihe nakon 22 mjeseca borbi i suočavaju se s izgledima za produženi sukob.

S obzirom da je linija fronta duga oko 1.500 kilometara uglavnom statična tokom zime, i Rusiji i Ukrajini potrebne su artiljerijske granate, projektili i dronovi koji omogućavaju udare dugog dometa.

Zelensky je istakao da Moskva dobija artiljerijske granate i projektile od Sjeverne Koreje i bespilotne letjelice iz Irana.

Bijela kuća je 4. januara citirala zvaničnike američke obavještajne službe da je Rusija nabavila balističke rakete od Sjeverne Koreje i da ih traži od Irana.

Zelensky je boravio u estonskoj prijestonici Tallinnu u okviru dvodnevnog obilaska baltičkih država, koje su među najvećim pristalicama Ukrajine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.