18.1.2024. 14:56
0
Katar tvrdi da će rat u Gazi pogoditi ekonomije širom Bliskog istoka
Rat u Gazi pogodit će ekonomije širom Bliskog istoka ukoliko se ne riješi, a sukobu je hitno potrebno nevojno rješenje, izjavio je za Reuters katarski ministar finansija.

Katar, čiji su posrednici uključeni u pregovore o oslobađanju izraelskih talaca od strane Hamasa, također je pomogao u posredovanju u nekoliko regionalnih sukoba, uključujući i afganistanski.

- Rješenje je zaista tražiti trajnu soluciju za glavno pitanje na Bliskom istoku, a to je palestinski problem. To se ne može riješiti vojnim akcijama - kazao je katarski ministar finansija Ali Al Kuwari u Davosu.

- Ukoliko ih ostavimo dugoročno neriješenim, uvijek ćemo prolaziti kroz cikluse nasilja, cikluse nemira koji će uvijek usporavati regiju - rekao je on na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom planinskom odmaralištu.

Rat u Gazi počeo je nakon što su Hamasovi borci napali južni Izrael 7. oktobra, ubijajući 1.200 ljudi i uzevši 240 talaca. Izrael je odgovorio opsadom, bombardiranjem i invazijom za koju zdravstveni zvaničnici Gaze kažu da je ubila više od 24.000 ljudi.

Milicije koje podržava Iran u Libanu, Iraku i Jemenu također su napale mete u regiji kako bi podržale Palestince.

Vodeći izvoznik LNG-a Katar je također jedan od najvećih svjetskih investitora kroz svoj QIA suvereni fond (SWF), i njegova procjena rizika ima implikacije na njegova ulaganja.

Kuwari je u intervjuu kazao da će Katar ove godine ponovo ostvariti fiskalni suficit, iako manji, jer je prognozirao vrlo konzervativnu cijenu nafte od 60 dolara po barelu. Suficit bi bio veći da cijene ostanu na sadašnjem nivou od 78 dolara.

Kuwari očekuje da će Katar ipak ostvariti fiskalni suficit uprkos očekivanom padu prihoda od 11 posto i porastu rashoda od jedan posto

- Uvijek volimo da zauzmemo konzervativan pogled na cijenu nafte kada je riječ o izračunavanju prihoda - kazao je Kuwari.

Svaki višak se dijeli između otplate državnog duga, rezervi centralne banke i QIA, kaže Kuwari, koji je član odbora.

Odbio je otkriti kako se novac dijeli ili vrijednost QIA fonda kojim upravlja.

Katar je ostvario rekordne prihode od izvoza gasa 2022. godine, kada su globalne cijene skočile nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Suvereign Wealth institut procjenjuje da je Katar povećao svoju imovinu pod upravljanjem na 475 milijardi dolara tokom proteklih godina.

Upitan može li QIA ovo povećati na trilion dolara, Kuwari je rekao da je posao fonda da poveća imovinu.

- Trilion, dva triliona, čak tri triliona bolje je od jednog - kazao je.

Dodao je da QIA želi da ulaže u kompanije koje se bave umjetnom inteligencijom uz tehnologiju, infrastrukturu i farmaceutske proizvode, i posebno u biomedicinu.

Uprkos smanjenju svog udjela u britanskoj banci Barclays prošlog mjeseca, QIA ostaje pozitivan po pitanju britanske ekonomije, koju je Kuwari opisao kao "snažnu i otpornu".

Katar planira lansirati svoju prvu državnu zelenu obveznicu "veoma brzo", za koju je Kuwari rekao da će biti njeno prvo izdanje vanjskog duga u četiri godine.

- Nismo gladni novca. To je čisto da damo izjavu. Tržište je gladno izdavanja. Obratili su nam se brojni investitori - kazao je

Katar, domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022., pokušava diverzificirati svoju ekonomiju dalje od nafte i plina, a istovremeno privlači strane investicije.

Kuwari je rekao da Svjetsko prvenstvo i dalje ima pozitivan uticaj jer je broj posjetilaca porastao na četiri miliona 2023. godine, premašujući 2,3 miliona 2022. tokom prvenstva.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.