28.1.2024. 11:33
0
Borbe u južnoj Gazi, jaka kiša pada na sjeveru enklave
Izrael je u subotu nastavio sa kampanjom protiv Hamasa u oblasti Khan Younis u Gazi, dok je loše vrijeme pogodilo raseljene Palestince koji traže utočište dalje na sjeveru u oštećenoj enklavi.

Stanovnici su prijavili jaku zračnu i tenkovsku vatru na Kan Younis, dio južne Gaze koji je postao žarište izraelske kopnene ofanzive na Hamas, i oko dvije tamošnje glavne bolnice.

Hamas je saopštio da su njegovi borci ispalili protivtenkovsku raketu na izraelski tenk u jugozapadnom Kan Younisu.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila najmanje jedanaest naoružanih ljudi koji su pokušavali da podmetnu eksploziv u blizini trupa, a druge pucajući iz pušaka i raketnih bacača na vojnike u Kan Younisu.

Tokom protekle sedmice, dodaje se, komandosi su ubili više od 100 militanata i upali u skladišta oružja, javio je Reuters.

Palestinska grupa Islamski džihad, udružena s Hamasom, saopštila je da su njeni borci napali izraelske snage u toj oblasti i da su ispalili rakete na Izrael.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da su izraelski napadi zabilježeni u blizini najveće funkcionalne medicinske ustanove na jugu, bolnice Nasser i bolnice Al-Amal, gdje je jedna osoba ubijena u dvorištu, prema Palestinskom društvu Crvenog polumjeseca.

Izraelsko bombardovanje je kompromitovalo zdravstvenu zaštitu i ugrožavalo živote ljekara, pacijenata i raseljenih lica, rekao je portparol ministarstva Ashraf Al-Qidra.

Izraelska vojska kaže da je u kontaktu s direktorima bolnica i medicinskim osobljem putem telefona i na terenu kako bi se uvjerila da rade i da su dostupni.

Izrael kaže da Hamas djeluje u i oko medicinskih ustanova, što Hamas negira.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.