17.3.2024. 9:24
0
Izraelski sigurnosni kabinet danas razgovara o prekidu vatre u Gazi i ubijanju civila
Izraelski sigurnosni kabinet trebao bi se sastati danas da razgovara o „mandatu“ delegacije koja treba otputovati u Dohu na razgovore o primirju u Gazi, saopšteno je iz ureda premijera.

Kabinet sigurnosti i manji, petočlani ratni kabinet sastaje kako bi „odlučili o mandatu delegacije zadužene za pregovore prije njenog odlaska u Dohu“, navodi se u saopštenju, bez preciziranja kada će delegacija otići, javio je AFP.

Izrael nije poslao delegaciju na nedavne pregovore o primirju u Kairu.

Odluka o slanju delegacije u Dohu dolazi nakon što je Hamas podnio novi prijedlog za šestosedmičnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje nekih talaca, kao i palestinskih zatvorenika. Ranije je Hamas insistirao na tome da će svako daljnje oslobađanje talaca biti uslovljeno trajnim prekidom vatre.

Ministar odbrane Yoav Gallant, član ratnog kabineta, održao je u subotu sastanak fokusiran na povratak talaca među kojima su bili i „predstavnici pregovaračkog tima“, navodi se u saopštenju njegovog ureda.

Ministar finansija krajnje desnice Bezalel Smotrich rekao je u subotu na mreži X da se protivi slanju delegacije na dodatne razgovore o taocima. „Hamasov zabludni stav pokazuje da su pristalice sporazuma u ratnom kabinetu i sigurnosnom establišmentu izgubili zavjeru“, rekao je.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.