28.1.2024. 11:34
0
Skandal u Ukrajini: Otkrivena velika prevara u nabavci oružja, ukradeno 40 miliona dolara
Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) saopštila je jučer da je otkrila korupcionaški plan u kupovini oružja od strane vojske u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dolara, javio je Reuters.

Najava masovne prevare u nabavci, koju je potvrdilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, imat će ogroman odjek u zemlji suočenoj s invazijom Rusije koja traje skoro dvije godine.

Borba za iskorjenjivanje endemske korupcije i dalje je glavno pitanje dok Ukrajina vrši pritisak na svoje nastojanje da osigura članstvo u Evropskoj uniji.

SBU je saopštio da je istraga „razotkrila zvaničnike Ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna u kupovini granata“.

"Prema istrazi, u malverzacije su umiješani bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija“, naveli su.

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

SBU je rekla da je ugovor za granate sklopljen sa Lviv Arsenalom u augustu 2022., šest mjeseci nakon početka rata, i plaćanje je izvršeno unaprijed, a neka sredstva su prebačena u inostranstvo.

Ali oružje nije isporučeno, navodi se u saopštenju, a neka sredstva su potom prebačena na druge strane račune.

U saopštenju se navodi da je pet osoba dobilo „obavještenje o sumnji“, prva faza ukrajinskog pravnog postupka, i u ministarstvu i kod dobavljača oružja. Jedan osumnjičeni je, kako se navodi, priveden dok je pokušavao da pređe ukrajinsku granicu.

Korupcija u vojsci bila je posebno osjetljivo pitanje u Ukrajini jer pokušava da održi ratni javni moral i predstavi svoj argument za pridruživanje EU od 27 zemalja.

Ministar odbrane Oleksii Reznikov smjenjen je prošlog septembra zbog različitih slučajeva korupcije uprkos tome što je uživao solidnu reputaciju u predstavljanju Ukrajine u njenim razgovorima sa zapadnim saveznicima.

Iako se za njega nije tvrdilo da se lično bavio korupcijom, nekoliko slučajeva pogodilo je vojsku pod njegovim nadzorom, jedan zbog snabdijevanja vojnika hranom, a drugi zbog nabavke odjeće za vojnike.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.