29.1.2024. 8:35
0
AfD "pala" na svom prvom izbornom ispitu
Krajnje desna populistička stranka Alternative für Deutschland (AfD) tijesno je poražena na svom prvom izbornom ispitu od kako je izašla na vidjelo njena umiješanost u plan za masovnu deportaciju stranaca koji je izazvao velike proteste širom Njemačke.

Njen je kandidat izgubio od konzervativnog suparnika na okružnim administrativnim izborima čiji su rezultati odjeknuli daleko izvan lokalnog područja. U tijesnom drugom krugu izbora u okrugu Saale-Orla u jugoistočnoj pokrajini Tiringija, kandidatu AfD-a Uweu Thrumu pobjedu je preoteo njegov suparnik, demokršćanin (CDU) Christian Herrgott za 4.6 odsto, prenosi Index.

Glasanje, na kojemu je oko 66.000 ljudi imalo pravo glasati, smatralo se pokazateljem je li mobilizacija civilnog društva protiv antiimigrantskog AfD-a nakon nedavnih otkrića o planu deportacije umanjila ili ojačala popularnost stranke.
 
Thrum je dobio 47.7% glasova, dok Herrgott ima 52.3% glasova. Prije dvije sedmice, Thrum je dobio 45.7% glasova naspram Herrgottovih 33%. Smatralo se da političar iz CDU-a ima male šanse da ga sustigne, piše Guardian.

Međustranačka mobilizacija glasača u posljednja dvije sedmice u pokušaju da se AfD zadrži izvan vlasti rezultovala je velikim odazivom od 69%, što je Herrgottu, koji ima lokalne korijene, omogućilo da prestigne svog suparnika.

Posmatrači su pozorno pratili hoće li birači AfD-a i CDU-a reagovati na nacionalnu raspravu izlaskom u većem broju. Što je bila veća izlaznost, smatralo se da CDU ima veće šanse. Glasanje je uvod u "super" izbornu godinu za pokrajinu kojom upravlja krhki savez pod vodstvom Boda Ramelowa između njegove krajnje lijeve stranke Die Linke, socijaldemokrata i Zelenih.

Evropski izbori trebali bi se održati u junu, kao i izbori za većinu vijeća, gradonačelnika i pozicija u okružnim vlastima, gdje bi AfD, sa podrškom od oko 36 posto glasova u pokrajini, mogao ostvariti značajne dobitke. Pokrajinski izbori u septembru smatraju se najavom novih parlamentarnih izbora 2025.

Druge mainstream stranke obećale su da neće sklapati vladu s AfD-om, ali postavlja se pitanje koliko će dugo takva pozicija biti održiva. Novinari su ranije ovog mjeseca objavili kako su visoki članovi AfD-a raspravljali o planovima za masovno protjerivanje stranaca i neasimiliranih građana iz Njemačke u slučaju da stranka preuzme vlast.

Likovi iz AfD-a pridružili su se članovima neonacističke scene, pristašama CDU-a i kompanijama za koje se zna da financiraju krajnju desnicu u vili u Potsdamu u novembru. Bili su tamo kako bi čuli Martina Sellnera, vođu austrijskog krajnje desnog ekstremističkog pokreta, kako izlaže filozofiju takozvane "remigracije", odnosno masovnog raseljavanja.

Vodstvo AfD-a distanciralo se od takve politike i optužilo svoje protivnike za klevetu. Otkrića su izazvala val prosvjeda širom Njemačke, u kojima je učestvovalo više od milion ljudi. Uzbuna se proširila i na Austriju, gdje su tokom vikenda u tri grada održani skupovi protiv krajnje desnice.

Prema posljednjim anketama, podrška AfD-u prošle sedmice je pala za oko 1.5%, ali je s 21.5% druga najpopularnija stranka nakon CDU-a, i daleko ispred sve tri vladajuće stranke lijevog centra, koje zajedno imaju oko 32%.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.