1.9.2024. 14:31
0
AfD na putu da postane najjača stranka na istoku Njemačke
Nijemci u nedjelju izlaze na izbore u dvije istočne pokrajine, s krajnje desnim AfD-om na putu da po prvi put pobijedi na pokrajinskim izborima, a koalicija kancelara Olafa Scholza doživjet će poraz samo godinu dana prije saveznih izbora, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Alternativa za Njemačku po anketama je vodeća na izborima u Tiringiji s 30 posto podrške te je rame uz rame s konzervativcima u Saskoj s 30-32 posto. Pobjeda bi označila prvi put da krajnje desna stranka ima najviše mjesta u nekom pokrajinskom parlamentu od Drugog svjetskog rata.

Stranka stara 11 godina vjerovatno ne bi mogla formirati vladu čak i ako ostvari relativnu većinu, jer druge stranke u dvije savezne države odbijaju sarađivati s njom. Ali jaki rezultati za AfD i još jednu populističku stranku, novoosnovani Savez Sahra Wagenknecht (BSW), nazvan po osnivačici, bivšoj komunistkinji, zakomplicirali bi stvaranje koalicije.

Obje stranke su protiv migracija, euroskeptične su, prijateljski raspoložene prema Rusiji i posebno su jake na istoku zemlje kojim su upravljali bivši komunisti, gdje je zabrinutost zbog krize troškova života, rata u Ukrajini i imigracije duboka.

Smrtonosni napad nožem povezan s oružanom grupom (ISIL) prije deset dana posebno je potakao zabrinutost oko imigracije i kritike Vladinog načina na koji se bavi tim pitanjem.

“Naše su slobode sve više ograničene jer se u državu puštaju ljudi koji se ne uklapaju”, rekao je čelnik AfD-a u Tiringiji Bjoern Hoecke na predizbornom skupu u Nordhausenu.

Bivši profesor historije polarizirajuća je figura koja je berlinski spomenik holokaustu nazvala “spomenikom srama” te je ranije ove godine osuđen zbog korištenja nacističkog slogana na stranačkom skupu.

Sve tri stranke u Scholzovoj saveznoj koaliciji gube na izborima u nedjelju, a Zeleni i liberalni Slobodni demokrati vjerovatno će se boriti da ispune prag od pet posto za ulazak u parlament.

Nezadovoljstvo saveznom Vladom dijelom proizlazi iz činjenice da je to ideološki heterogena koalicija koju muče unutrašnje borbe. Razvoj događaja na istoku samo će pojačati napetosti u Berlinu, kažu analitičari.

“Ti državni izbori ..imaju potencijal izazvati potres u Berlinu”, rekla je Wagenknecht na predizbornom skupu u Erfurtu, glavnom gradu Tiringije.

Politički analitičari kažu da se Scholzova koalicija vjerovatno neće raspasti prije sljedećih saveznih izbora u septembru 2025. jer niko od partnera trenutno ne očekuje dobar rezultat.

Pokret BSW, koji se opisuje kao socijalno konzervativan i u ekonomskom smislu ljevičarski, doživio je zvjezdani uspon od svog osnivanja u januaru, što predstavlja posebnu prijetnju Scholzovim socijaldemokratima lijevog centra.

Očekuje se da će stranka osvojiti između 12 i 20 posto u nedjelju što bi je moglo dovesti u poziciju da utječe na formiranje vlasti u obje njemačke države.

Njena vanjskopolitička stajališta učinila bi je malo vjerovatnim partnerom za bilo koju veliku stranku na nacionalnom nivou, ali osvaja glasove.

“Posebno mi se sviđa njen stav o ratu u Ukrajini, ne možemo jednostavno nastaviti isporučivati oružje”, rekla je pristalica te stranke Carola Gustavus na skupu u Erfurtu. “Čovjek mora pregovarati i s najgorim protivnikom.”

Očekuje se da će AfD i BSW zajedno osvojiti približno 40 do 50 posto glasova u dvjema pokrajinama u odnosu na podršku od 23 do 27,5 posto na nacionalnom nivou, što otkriva kontinuirani jaz između istoka i zapada Njemačke, više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.