29.1.2024. 16:30
0
Izrael pristaje na sporazum o taocima: Hamasu će biti upućen prijedlog
FOTO: AP/arhiv
Pregovarači iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara dogovorili su okvir za oslobađanje preostalih američkih i izraelskih talaca, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem za NBC News.

Nacrt je danas predstavljen Hamasu.

Dogovor, postignut u glavnom gradu Francuske Parizu, omogućit će oslobađanje talaca koje drži Hamas u fazama, uz pauze u borbama i isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

Očekuje se da će u zamjenu biti pušteni i palestinski zatvorenici koje drži Izrael.

Među pregovaračima su navodno bili premijer Katara i šefovi obavještajnih službi iz drugih zemalja.

Prema sporazumu o prekidu vatre u novembru, razmijenjeno je više od 100 izraelskih talaca i 240 palestinskih zarobljenika, ali je dogovor propao nakon sedmicu. Navodi se da Hamas još uvijek drži više od 100 talaca u Gazi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.