23.4.2024. 19:03
0
Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama
Glasnogovornik oružanog krila Hamasa, Brigada al-Kasam, pozvao je na eskalaciju na svim frontama, u govoru koji je prenijela televizija, u povodu 200 dana od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra 2023.

U videosnimci koju je objavila Al Jazeera, Abu Obaida je pohvalio iranski napad na Izrael 13. aprila kazavši da su izravni napadi dronovima i projektilima "odredili nova pravila, povukli važne paralele i zbunili neprijatelja i one koji stoje iza njega".

Pozvao je i na eskalaciju na Zapadnoj obali te u Jordanu kazavši da je on "jedna od najvažnijih arapskih fronti".

"Pozivamo jordanski narod da pojača svoje akcije i podigne glas", rekao je.

Abu Obaida je rekao da Hamas ostaje pri svojim zahtjevima koje je iznio na pregovorima o prekidu vatre, odnosno da traži da Izrael prekine vojnu ofenzivu, da povuče svoje snage iz Pojasa Gaze, da dopusti povratak raseljenima u sjeverni dio Pojasa Gaze i da ukine blokadu.

U međuvremenu, Izrael je u utorak intenzivirao napade širom Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dodajući da je riječ o jednom od najgorih granatiranja zadnjih nekoliko sedmica. Vojska je naredila nove evakuacije na sjeveru palestinske enklave, upozorivši civile da se nalaze u "opasnoj borbenoj zoni".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.