20.2.2024. 12:13
0
Švedska obećala novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 682 miliona dolara
Švedsko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da će ta nordijska zemlja donirati vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od oko 7,1 milijardi švedskih kruna (682 miliona dolara), uključujući prijenos opreme i svježeg novca za nabavku oružja.

To će biti petnaesti krug pomoći Švedske za Ukrajinu i najveći takav paket te nordijske zemlje do sada, čime će ukupna pomoć od ruske invazije 2022. godine iznositi oko 30 milijardi kruna.

- Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno - kazao je ministar odbrane Pal Jonson na konferenciji za novinare.

Paket uključuje artiljerijsku municiju u vrijednosti od oko dvije milijarde kruna, kao i protivavionsku artiljeriju i bestrzajne puške, saopćila je švedska vlada.

Također uključuje pomorske jurišne brodove i druga plovila, te podvodno oružje poput mina i podmorskih dronova.

U sklopu paketa Švedska također izdvaja gotovinu za nabavku materijala putem međunarodnih ukrajinskih fondova, te milijardu kruna za kupovinu desetak novih oklopnih borbenih vozila koja će biti spremna za isporuku Ukrajini 2026. godine, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.