28.2.2024. 17:47
0
Načelnik Generalštaba vojske Danske podnio ostavku
Načelnik Generalštaba danske vojske, general-major Gunner Arpe Nielsen, podnio je ostavku uoči rekonstrukcije vojske članice NATO-a koju je donijela ruska invazija na Ukrajinu, saopćile su u srijedu danske oružane snage.

Novi vojni zapovjednik bit će imenovan do aprila, kada će Nielsen napustiti svoju poziciju nakon tri godine u toj ulozi.

Nielsen je prošle godine priznao da su početak rata u Ukrajini i rastuća vojna prijetnja iz Rusije otkrili velike nedostatke u sposobnosti Danske da brani svoju teritoriju i ispuni obaveze prema NATO-u.

Nezavisni vojni analitičar Hans Peter Michaelsen kazao je za Reuters:

"To vidim kao frustraciju time što su političari vrlo zatvoreni u pogledu toga kako treba trošiti novac. Ništa se ne radi kako bi se ojačala vojska. Političari stalno govore o potrebi ulaganja, ali novac još nije stigao do vojnika."

Danska je pod pritiskom da vrati vojnu potrošnju na cilj NATO-a od dva posto BDP-a. Vojna pomoć Ukrajini, uključujući donaciju borbenih aviona F-16, pomogla je Danskoj da ispuni taj cilj, iako velika ulaganja u vlastite snage tek treba da se materijaliziraju.

Danska je prošle godine obećala da će uložiti 143 milijarde danskih kruna (21 milijardu dolara) u vojsku u narednih deset godina.

Nielsen (57), preuzet će novu ulogu zamjenika načelnika razvoja i planiranja za oružane snage. Očekuje se da će njegov nasljednik uskoro biti imenovan i početi s radom na toj funkciji 1. aprila, saopćeno je iz oružanih snaga, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.