10.3.2024. 10:37
0
Izraelci na protestima tražili oslobađanje talaca i smjenu Netanyahua
Uzvikujući „izbori odmah“ i „vratite taoce odmah“, hiljade demonstranata okupilo se u subotu u Tel Avivu da zahtijevaju odlazak premijera Benjamina Netanyahua, javio je AFP.

Uz majice i transparente s imenima i slikama talaca zarobljenih tokom Hamasovog napada 7. oktobra, demonstranti au zahtijevali brzu akciju za spašavanje preostalih zarobljenika. Napad na južni Izrael rezultovao je smrću oko 1.160 ljudi, većinom civila, a u izraelskoj kampanji ubijeno je 30.960 ljudi u Gazi, većinom žena i djece. Oko 100 talaca ostalo je živo u Gazi, a 31 se smatra mrtvim, rekao je Izrael, što je ključni izvor očaja demonstranata.

Demonstranti su pozvali i na hitan prekid vatre, što je Netanyahuova vlada do sada odbacivala, tvrdeći da bi to predstavljalo pobjedu Hamasa.

Subotnji skup je pomalo ličio na masovne proteste protiv Netanyahuove kontroverzne reforme pravosuđa prije rata u Gazi.

Najviši izraelski sud u januaru je presudio protiv ključne izmjene, pa su uglavnom odložene. Netanyahu je tvrdio da su oni neophodni za rebalans ovlasti između sudija i izabranih zvaničnika. Ali njegovi protivnici su upozorili da bi to moglo utrti put autoritarnoj vladavini i da bi to Netanyahu iskoristio da poništi moguće osude za korupciju protiv njega.

Netanyahu je ove sedmice dobio novi udarac kada je istraga otkrila da premijer „snosi ličnu odgovornost“ za stampedo na sjeveru Izraela 2021. godine u kojem je poginulo 45 jevrejskih hodočasnika. Netanyahuova stranka Likud je odgovorila da je istraga politički motivisana.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.