13.6.2021. 19:21
0
Đoković spektakularnim preokretom stigao do 19. Grand slam titule i ispisao historiju ‘bijelog sporta‘
Đoković je izgubio prva dva seta, ali se u fenomenalnom stilu vratio u meč, a onda došao i do konačne pobjede za što su mu bila potrebno četiri sata i 12 minuta igre.

Meč je ponudio tenis visokog kvaliteta u kojem je Đoković već u prvom gemu imao brejk lopte na servis Grka, ali ih nije iskoristio. Nakon toga su oba tenisera bili dosta sigurni na svoj servis, a Tsitsipasova taktika zasnivala se na jakim bekhend top spin dijagonalama, kojima je onemogućavao Đokovića da uspostavi jači tempo udaraca, a istovremeno se koristio i ravnim forhend napadima svaki put kad je za to imao priliku. 

Priliku da osvoji prvi set Tsitisipas je imao u 10. gemu kada je došao do brejk/set lopte, ali ju je Novak spasio nakon fenomenalnog poena. Nakon toga srbijanski teniser vezuje još nekoliko odličnih poena, dobija taj gem, a onda u narednom pravi brejk koji mu donosi servis za prvi set. 

Tada Đoković ulazi u veliku krizu i osvaja tek jedan poen u tom gemu, vraća Tsitsipasa u set, a Grk to koristi i tiebreak otvara vodstvom od 4:0. Novak se konsolidovao i uspio vratiti na 4:5, a onda i preokrenuti na 6:5, no Tsitsipas set loptu spašava fenomenalnih forhendom, a nedugo potom i koristi svoju drugu, dobija tiebreak sa 8:6 i stiže do vodstva od 1:0 u setovima. 


U drugom setu dolazi do očiglednog 'zamora materijala' u Novakovoj igri, dok Tsitsipas nastavlja sa perfektnom egzekucijom svog tenisa i već u prvom gemu stiže do brejka prednosti. U nastavku seta Tsitsipas dominantno osvaja svoje gemove, a u sedmom gemu pravi i još jedan brejk, koji potvrđuje i drugi set osvaja sa 6:2. 

No onda dolazi treći set u kojem Novak potpuno podiže svoj nivo igre, a to posebno do izražaja dolazi u četvrtom gemu. Novak je stigao do čak pet brejk lopti, Tsitsipas fenomenalnim poenima uspio spasiti četiri, ali ne i petu, te prvi teniser svijeta stiže do vodstva od 3:1. Jedan brejk prednosti je bio dovoljan Đokoviću da privede set kraju i dobije ga sa 6:3, da bi u četvrtom setu vidjeli još brutalniju egzekuciju Novakovog tenisa. 

Đoković je sa dva brejka započeo set i poveo sa 4:0, a do kraja rutinski osvajao svoje servis gemove, dobivši četvrti set sa 6:2, čime je uveo meč u odlučujući peti set. 

Novak je u peti set ušao sa mnogo boljim momentumom, a to je mogao krunisati već na samom početku istog kada je došao do brejk lopte, ali je nije uspio iskoristiti. Međutim, ono što mu tada nije pošlo za rukom, jeste u trećem gemu kada ne dozvoljava Tsitsipasu da iskoristi dvije gem lopte, a onda dolazi i do brejk lopte koju koristi tako što dubokim riternom iznuđuje grešku Grka iz bekhenda i stiže do vodstva od 2:1. 

Priliku da riješi meč Đoković je dobio u sedmom gemu kada dolazi do dvije vezane brejk lopte, ali Grk ih fantastičnim poenima spašava, a onda osvaja i još dva vezana poena, dobija težak gem, a istovremeno i produžuje svoj ostanak u meču. Ipak, Đoković se nije dao smesti, te ubjedljivo osvaja svoj naredni gem, a onda dolazi deseti gem petog seta i servis za meč, pobjedu, titulu i historiju. Tsitsipas je uspio spasiti jednu meč loptu, ali ne i drugu, te Đokoviž stiže do svog drugog trofeja Roland Garrosa i 19. Grand slam titule u karijeri. 

Đoković je ovom titulom postao jedini igrač koji je po dva puta osvajao svaki Grand slam, a imajući u vidu činjenicu da je do ove titule došao pobijedivši i Rafalea Nadala u polufinalu, teško je osporavati tezu koja već postaje činjenica u teniskom svijetu, a to je da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena, prenosi S1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.