17.8.2016. 12:49
0
SAP se umjetnom inteligencijom suprotstavlja terorizmu
Mark Testoni, direktor kompanije, za Fast Company je izjavio tek da njihovi sistemi analiziraju hiljade terabajta podataka u stvarnom vremenu, te da su do sada imali uspjeha u antiterorističkim akcijama HiTec.

Njemački softverski div SAP u SAD-u ima samostalnu podružnicu SAP National Security Services koju vode američki državljani, i koji u saradnji s vladinim agencijama rade na otkrivanju terorista na Internetu i društvenim mrežama.
 
SAP NS2, kako skraćeno zovu ovu kompaniju, pretražuje primarno društvene mreže u potrazi za sumnjivim aktivnostima. Za taj se zadatak koristi naprednim sustavima strojnog učenja i umjetne inteligencije (sistem SAP HANA) no detalji o tome ne smiju doći u javnost, piše Bug.hr.
 
Mark Testoni, direktor kompanije, za Fast Company je izjavio tek da njihovi sistemi analiziraju hiljade terabajta podataka u stvarnom vremenu, te da su do sada imali uspjeha u antiterorističkim akcijama. Naravno, Testoni ne smije reći ništa više o tome.
 
Podaci koje SAP NS2 prikuplja ne pohranjuju se na čvrste diskove nego na flash memoriju, kako bi im se moglo brže pristupiti. Potom se organiziraju kako bi se na njima provodile big data analize.
 
U idealnom slučaju umjetna inteligencija identificira pojedince i organizacije koji predstavljaju prijetnju, te njihovu povezanost s ostalim akterima. Sustav HANA uči na primjerima i s vremenom postaje sve precizniji, eliminira lažne pozitivne rezultate, te pomaže američkim tajnim službama u otkrivanju prijetnji.



(Anesa Agović)



0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.