16.5.2016. 14:56
0
Super trik za brže dobivanje kockica za led u zamrzivaču
Zaboravit ćete način na koji ste do sada pravili kockice leda u dubokom zamrzavanju i iznenaditi se kako vam nešto ovakvo baš nikad nije palo na pamet.

Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, od tople vode će brže nastati led. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom "Mpemba efekt". Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako zaključio je davne 1963. godine. Primijetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnoga. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije, piše 24sata.hr.

Ipak, nije sasvim jasno zašto se to događa. Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen. Prvi je kako bi se moglo raditi o tome da topla voda isparava brže, vodi se smanjuje volumen i brže nastaje led. Po drugom objašnjenju, kad se koristi hladna voda nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.

Ali, kako god bilo, to je manje važno, važno je da postoji mali trik kako da se voda brže pretvori u kockice leda i gosti ne moraju dugo čekati da bi popili hladni, osvježavajući napitak, piše Country Living.

 
Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.