29.3.2016. 21:59
0
Ovi ljudi toliko vole svoje mrtve da i žive sa njima
Za većinu kultura širom svijeta smrt znači kraj našeg postojanja u tjelesnom svijetu. Ali, za narod Torajan koji živi na indonezijskom otoku Sulawesiju, umrli nastavljaju 'živjeti' sa svojom porodicom i nakon smrti.

Sedmicama, čak i mjesecima i godinama nakon smrti pripadnici ovog naroda drže tijela svojih preminulih rođaka kao dio porodice. Tokom tog razdoblja, umrlima se upućuju molitve, a daje im se čak i hrana. Kad ih nakon nekog vremena smjeste u grobnicu, porodice im naknadno upriliče 'drugi pogreb' kad tijela ponovo izvade iz grobnice, operu i oblače u čistu odjeću, te ponovo sahranjuje nakon obreda, prenosi Avaz.

Zanimljivo je da te neobične obrede često prate čitanja iz Biblije, jer je ovaj narod bio u bliskom doticaju s kršćanstvom, pa su usvojili neke njegove elemente, dok je ostatak Indonezije pretežno muslimanski.

Nije poznato koliko je stara ova tradicija, jer se mnogi običaji naroda Torajan prenose usmenom predajom i nisu zapisani. Međutim, arheolozi su koristeći karbonsku metodu datiranja ustanovili da su neki lijesovi ovog naroda stariji i od hiljadu godina.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.