7.4.2016. 10:12
0
Naučnici tvrde da su svinje dobri kandidati za "donore" organa
Grupa njemačkih i američkih naučnika je objavila kako je srce svinje ostalo funkcionalno 2,5 godine nakon što je transplantirano majmunu, prenose mediji.

Naučni časopis Nature Communications piše kako ovo istraživanje predstavlja korak naprijed u mogućnosti transplantiranja životinjskih organa ljudima.

Transplantacije organa između vrsta izazivaju snažnu reakciju imunološkog sistema primatelja i posljedično odbacivanje organa.

U novom eksperimentu su se naučnici poslužili kombinacijom modifikacije nekih gena i korištenja imunosupresivnih lijekova.

Srce svinje je anatomski vrlo slično srcu čovjeka te su stoga ove životinje dobri kandidati za "donore" organa, smatraju naučnici. 

Široka primjena nove tehnike bi mogla spriječiti hiljade smrti ljudi koji ne dočekaju donirani organ, vjeruju istraživači.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.