9.6.2016. 22:41
0
Šta se zaista događa u organizmu kada progutamo žvaku?
U videu je objašnjeno od koji se sve sastojaka sastoji žvakaća guma te što je od toga razgradivo. Ostaje li u želucu danima? Ili godinama? Boli li nas stomak upravo zbog nje?

Cijelo djetinjstvo slušali smo mnoge priče vezane uz žvakaće gume i ono što se događa kada ih progutamo. Ali, ima li u njima istine?

Može li obična guma za žvakanje napraviti velike probleme u našem želucu?

YouTube kanal "Reactions" odlučio je pozabaviti se ovim pitanjem i doznati probavljamo li žvakaću gumu.

U videu je objašnjeno od koji se sve sastojaka sastoji žvakaća guma te što je od toga razgradivo. 

Dok želučane kiseline bez problema mogu razgraditi sve ostale sastojke, samu gumenu bazu (koja može biti prirodna ili sintetička) ne mogu, zbog čega se ona ni ne raspada u našim ustima već je možemo žvakati do mile volje.

Ipak, to ne znači da zbog toga ostaje u našem želucu - jednostavno u njega dolazi u sličnom obliku i nastavlja svoj put prema izlasku.

Žvake nije preporučljivo gutati jer mogu usporiti probavu i jer za to nisu namijenjene, no ako vam je koja tu i tamo "pobjegla", ništa se neće desiti, piše index.hr.


Anesa Agović

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.