5.9.2017. 18:50
0
Ne odustaje od ispunjenja jedine želje: U 93. godini piše doktorski rad o smrti
Njemica Rosemarie Achenbach ima 93 godine i svako jutro ustane oko 6 sati kada obavezno čita novine, a zatim doručkuje. Nakon jutarnjeg rituala, uzima laptop i počinje pisati svoju doktorsku tezu, koja se bavi filozofijom smrti.

Rosemarie živi sama u predgrađu Siegena u zapadnoj Njemačkoj i njena kuća je ispunjena fotografijama porodice i vjenčanja, kao i brojnim knjigama. Ona je žena koja voli da se smije i recituje poeziju kada joj nedostaje tema za razgovor.

Rosemarie je svoj doktorski rad o smrti počela pisati prije 9 godina.

“Morate poznavati temu o kojoj pišete. Ne možete pisati gluposti”, kaže Rosemarie.

Ona puno čita i fokusirana je na iskustva ljudi s bliskom smrću i kvantnom teorijom, ali smrt za nju nije samo tema doktorskog rada.

“Pošto sam toliko blizu smrti i pošto joj se ne možete približiti više od mene, pisanje rada je logična stvar”, dodaje ona.

Osim izučavanja smrti na internetu, Rosemaire ide na Univerzitet Siegen gdje sluša predavanje o Freudovoj teoriji o Tanatosu i njegovim neprijateljima.

Rosemarie je studirala psihologiju i filozoriju u Minchenu, ali zbog rata studij nije uspjela završiti.

Nakon rata se udala za protestantskog sveštenika, preselila se u Siegen i rodila troje djece, kojima je posvetila svo svoje slobodno vrijeme.

Godinu dana nakon smrti muža, Rosemarie je odlučila uraditi nešto za sebe i otići na putovanje u Pariz, a nakon povratka odlučila je da će ispuniti i svoju veliku želju, a to je da dobije akademsko zvanje, odnosno da završi doktorski rad!


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.