3.8.2023. 9:39
0
NASA uspjela primiti signal Voyagera 2 sa 19,9 milijardi kilometara od Zemlje
FOTO: Ilustracija
Prošlog mjeseca, Voyager 2, svemirska letjelica koja je u svojoj istraživačkoj misiji od 1977. godine, greškom je nagnula svoju antenu dva stepena od Zemlje. Zbog ovog netačnog pozicioniranja sonda je prestala primati naredbe i slati podatke.

Trenutno je Voyager 2 nevjerojatnih 19,9 milijardi km udaljen od našeg planeta i nakon mukotrpnog rada NASA-inih naučnika na povezivanju sa sondom, inžinjeri misije su primili njegov signal.

Prekid u komunikaciji
NASA je otkrila da je zbog pogrešne poslane naredbe došlo do prekida komunikacije sa sondom. Međutim, i dalje se nadaju da će se normalna komunikacija nastaviti kada se sonda ponovno pokrene u oktobru.

Trenutačno je Voyager 2 nevjerojatnih 19,9 milijardi km udaljen od našeg planeta, jureći međuzvjezdanim prostorom brzinom od 55,346 km/h. Od 21. jula ova pionirska sonda nije u kontaktu s NASA-inom mrežom dubokog svemira, globalnim nizom divovskih radio antena, zbog čega zemaljski kontrolori nisu mogli slati naredbe.

Obnovljena nada i nastavak istraživanja
Ipak, postoji tračak nade za skoro 46-godišnju sondu. NASA-ina ogromna antena u Canberri, glavnom gradu Australije, aktivno traži sve signale s Voyagera 2. Uz signale koji trebaju više od 18 sati da stignu do Zemlje, NASA-in Laboratorij za mlazni pogon također preplavljuje područje Voyagera 2 ispravnim naredbama, u nadi da će uspostaviti kontakt.

Kako prenosi Curiosmos, predviđeno je da Voyager 2 ponovno postavi svoju orijentaciju više puta svake godine kako bi njegova antena bila poravnata sa Zemljom. Sljedeće ključno resetiranje postavljeno je za 15. oktovar, događaj za koji NASA predviđa da bi “trebao omogućiti nastavak komunikacije”.

Neprekinuta putanja

U međuvremenu, NASA očekuje da će sonda, opremljena znanstvenim instrumentima, ostati na planiranom kursu. I Voyager 2 i njegov blizanac Voyager 1 izašli su izvan heliosfere, Sunčevog zaštitnog mjehura, dosegnuvši međuzvjezdani prostor 2018. odnosno 2012. godine.

Voyager 2, jedinstveno, jedina je svemirska letjelica koja je proletjela pored Neptuna i Urana. Voyager 1, udaljen gotovo 15 milijardi milja od Zemlje, najudaljenija je svemirska letjelica čovječanstva. Svaka sonda nosi Zlatnu ploču, simboličnu gestu koja sadrži Zemljine zvukove, slike i poruke namijenjene ispripovijedanju priče o našem svijetu potencijalnim izvanzemaljcima.

Ostavština u svemiru
Voyager 2 je svemirska letjelica NASA-e, dio programa Voyager koji je dizajniran da istraži vanjske dijelove Sunčevog sistema. Letačka letjelica Voyager 2 lansirana je 20. augusta 1977. godine, samo nekoliko sedmica prije svog blizanca, Voyagera 1.

Privremena tišina Voyagera 2 samo je tračak u njegovoj izvanrednoj misiji. Njegovo naslijeđe istraživanja, otkrića i povezanosti s nepoznatim nastavlja nadahnjivati, dok NASA nastoji ponovno uspostaviti vezu koja je ujedinila Zemlju s dalekim krajevima svemira gotovo pola stoljeća.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.