17.2.2024. 13:24
0
NASA traži dobrovoljce za simulaciju misije na Mars: Evo kako se prijaviti
FOTO: ilustracija
NASA poziva na prijave za učesnike svoje predstojeće simulirane jednogodišnje površinske misije na Mars u sklopu programa CHAPEA (Analogno istraživanje zdravlja i performansi posade). Druga od tri planirane zemaljske misije trebalo bi da počne u proljeće 2025.

Volonteri za svaku misiju CHAPEA formirat će posadu od četiri osobe, koja će boraviti i raditi unutar 3D štampanog staništa pod nazivom Mars Dune Alpha, smještenog u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Hjustonu. Stanište replicira izazove misije na Mars, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja u komunikaciji i druge stresne faktore okoline. Odgovornosti posade uključuju simulirane šetnje svemirom, robotske operacije, održavanje staništa, rutinske vježbe i uzgoj usjeva.

NASA posebno traži zdrave, motivirane građane SAD-a ili stalne stanovnike koji su nepušači, starosti 30-55 godina i koji poznaju engleski jezik kako bi olakšali efikasnu komunikaciju. Kandidati bi trebali imati veliki interes za jedinstvene i nagrađivane avanture i želju da doprinesu NASA-inim pripremama za prvo ljudsko putovanje na Mars.

Rok za prijavu je utorak, 2. april, a zainteresovani se mogu prijaviti na https://chapea.nasa.gov/.

Kandidati će biti odabrani na osnovu standardnih NASA kriterijuma za kandidate za astronaute, koji zahtevaju magisterij iz oblasti STEM sa najmanje dvije godine profesionalnog STEM iskustva ili hiljadu sati pilotiranja avionom. Također će se uzeti u obzir oni koji su završili dvije godine rada na doktorskom programu STEM-a, završili diplomu medicine ili program probnog pilota. Kandidati sa četvorogodišnjim profesionalnim iskustvom, obukom vojnih oficira ili diplomom iz oblasti STEM takođe mogu biti uzeti u obzir.

Kompenzacija je dostupna za učesnike misije, a dodatni detalji će biti dati tokom procesa skrininga kandidata.

Misije CHAPEA doprinose vrijednim naučnim podacima za validaciju sistema i razvoj rješenja za buduće ekspedicije na Mars dok NASA nastavlja svoju kampanju Artemis. Ova kampanja ima za cilj uspostavljanje trajnog prisustva na Mjesecu radi naučnih istraživanja, iskrcavanje prve žene, prve osobe u boji i prvog međunarodnog partnera astronauta na površinu Mjeseca i priprema za eventualne ljudske misije na Mars. Uvidi stečeni iz tekućih simuliranih misija informisaće se o zdravlju posade i podršci performansama tokom budućih ekspedicija na Mars.

NASA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.