1.9.2023. 12:41
1
Nepoznat bljesak na planeti: Nešto je udarilo u Jupiter
Amateri astronomi su prije par dana snimili ogroman bljesak na Jupiteru, koji je nastao nakon što je u gasovitog diva udarilo neko nebesko tijelo.

Do udara je došlo 29. augusta u 1:45, po japanskom standardnom vremenu. Na snimcima se vidi kratak bljesak na površini Jupitera koji je najvjerovatnije uzrokovao udar kometa ili asteroida, piše Index.hr.

Razna svemirska tijela često udaraju u Jupiter zbog njegove snažne gravitacije i blizine glavnom asteroidnom pojasu.

Najznačajniji takav događaj odigrao se 1994. kada su u ovog diva udarile krhotine kometa Shoemaker-Levy 9, nakon čega su astronomi mjesecima poslije udara mogli vidjeti oštećenja u atmosferi, piše Space.com.

Naučnici smatraju da Jupiter igra veliku ulogu u zaštiti unutrašnjeg Sunčevog sistema od asteroida i kometa jer privlači i apsorbuje udarce ili izbacuje potencijalno opasne objekte dalje u Sunčev sistem, prenosi N1.

(Elmedina H.)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.