7.3.2024. 22:12
0
Klimatolozi u čudu: "Ovako nešto ne pamtimo, a već sredinom godine dolazi veliki preokret"
Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) saopćila je kako je ovogodišnji feburar bio najtopliji do sad. Globalna prosječna temperatura viša je za 1,77°C od mjesečnog prosjeka te je februar deveti mjesec zaredom u kojem je postavljen toplinski mjesečni rekord, piše New Scientist.

– Koliko god ove temperature izgledale iznenađujuće zapravo nisu čudne jer kontinuirano zagrijavanje klimatskog sistema  neizbježno dovodi do novih temperaturnih ekstrema, rekao je Carlo Buontempo iz C3S.

Posebno vruće bilo je u Europi u kojoj su prosječne temperature porasle za 3,3°C prema izračunima nastalim od 1991. do 2020. godine. Visoke temperature i suho vrijeme u Sjevernoj i Južnoj Americi izazivali su požare, uključujući i najsmrtonosniji šumski požar u povijesti Čilea.

Temperatura oceana bila je još ekstremnija pa je tako prosječna temperatura mora u februaru nadmašila august 2023. koji se smatrao najtoplijim u historiji. Prosječna temperatura površine mora od 21,09°C zabilježena je krajem februara, dok je morski led na Arktiku i Antarktiku bio ispod prosjeka.

Richard Allan sa Univerziteta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao je kako je rekordna vrućina na kopnu i moru prvenstveno posljedica rastućih koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koji su se poklopili s El Niñom u Tihom oceanu. Prema projekcijama američkog zavoda Nacional Oceanic El Niño koji se pojavio u junu 2023. trebao bi oslabjeti i ustupiti mjesto hladnijoj La Niñi do sredine ove godine.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.