5.12.2015. 8:46
0
Šake i stopala su vam ledeno hladni? Možda imate ovu bolest
Ukoliko vam se dešava da vam se šake ili stopala bukvalno “zamrznu”, čak i onda kad niste bili na debelom minusu, a pritom i značajno “pobijele” u odnosu na ostatak tijela, trebalo bi da posjetite ljekara.

Možda imate nešto što se zove Rejnoov fenomen. U pitanju je poremećaj funkcije perifernih krvnih sudova, ne baš jasnog uzroka, koji karakteriše izražena vazokonstrikcija krvnih sudova ekstremiteta nakon izlaganja organizma hladnoći ili emocionalnom stresu.

Osobi koja pati od Rejnoovog sindroma neki dijelovi tijela, posebno prsti na nogama i rukama utrnu i pobijele, a krv prestane normalno da cirkuliše do ovih dijelova tijela.

Kod napada ove boljke, obično prvo pobijele prsti, a onda poplave i utrnu. Kako se cirkulacija poboljšava ti dijelovi tijela mogu da pocrvene, oteknu ili bole.

Kod žena se ova bolest češće javlja, baš kao i kod onih koji žive u hladnijim klimatskim područjima. Za mnoge ljude ova bolest nije ozbiljna, ali može da utiče na kvalitet života.

Rejnoova bolest može da utiče i na nos, usne, uši pa čak i bradavice. Potrebno je oko 15 minuta od zagrijavanja da se stanje povrati, prenosi portal 24sata.

Ukoliko se stanje ne poboljša odmah idite kod svog ljekara, jer posljedice mogu da budu prilično neprijatne, pa čak u rijetkim slučajevima može da dođe i do gangrene.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.