9.3.2016. 14:26
0
Tihi kradljivac vida: Otkrivanje i liječenje jedini spas za vid
Sve osobe koje imaju glaukom, a ne liječe ga prije ili kasnije će potpuno izgubiti vid, upozorila je danas Milka Mavija, načelnik Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

U kom vremenskom periodu će se to desiti zavisi od cirkulatornog potencijala očnog živca kod pacijenta, odnosno koliko može da izdrži bez odgovarajuće terapije.

"To znači da ako pacijent shvati da ima glaukom i na svim pregledima prođe kroz našu da tako kažem školicu za glaukom, ako ne bude ukapavao svu terapiju onako kako je napisano i kako mu je ljekar rekao, zaista će u potpunosti biti slijep, da li će to biti za pet ili deset godina, ili godinu dana, zavisi od cirkulatornog potencijala očnog živca", objasnila je Mavija.

Prema njenim riječima i uz liječenje, u nekim rijetkim slučajevima, može takođe da dođe do gubitka vida u poznim životnim godinama.

"Liječenjem se zaustavlja dalja progresija glaukoma, ali liječenjem ne možemo da popravimo promjene koje su već nastale na vidnom živcu i u vidnom polju", istakla je ona.

Glaukom je najmalignije nemaligno oboljenje oka, poznato kao "tihi kradljivac vida", a od kojeg prema riječima Dragana Bogdanića, ministra zdravlja RS boluje sve veći broj ljudi.

Prema podacima oftamologa, samo kod malog procenta pacijenata postoje izraženi simptomi koji se ispoljavaju u vidu akutnog, naglog bola u oku koji se širi u okolinu sa vrlo teškim glavoboljama i povišenjem očnog pritiska koje je odmah izraženo.

"Međutim, kod svih ostalih pacijenata simpromi su vrlo nejasni i nisu striktno specifični samo za ovo oboljenje. Radi se o takvoj grupi simptoma koje možda imamo svi danas. To je neodređen zamor u očima, peckanje, bol nejasne etiologije, osjećaj stalne potrebe za dodatnim treptanjem", naglasila je Mavija.

Stručnjaci upozoravaju da svi pacijenti prvi pravi oftamološki pregled, koji osim mjerenja vidne oštrine, obuhvata i mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, sa širenjem zjenica, moraju obaviti sa 40 godina. Ugroženi su građani stariji od 40, a posebno stariji od 70 godina.

Ukoliko se otkrije glaukom, najčešće se liječi primjenom kapi za oči koje izmežu ostalog spuštaju očni pritisak, objasnili su ljekari i dodali da je danas i sve više pacijenata koji imaju normalan očni pritisak, ali imaju glaukom.

Tačan podatak o broju oboljelih u BiH, ili u svijetu ne postoji, ali se procjenjuje da od glaukoma boluje oko 1 posto svjetske populacije starije od 40 godina. U Banjaluci u Kabinetu za glaukom trenutno se liječi oko 10.000 oboljelih.

Obzirom da za ovu bolest nema posebnih simptoma, Udruženje oftamologa RS prethodnih osam godina obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma, pri čemu se organizuju besplatni preventivni oftamološki pregledi kako bi bilo otkriveno što više oboljelih koji inače ne bi ni došli na pregled. U Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci danas je pregledano više od 300 pacijenata.

Daliborka Kuzmanović, glavna sestra Klinike za očne bolesti, objasnila je da je starosna dob pregledanih od 16 do 92 godine.

"Pacijentica od 16 godina imala je promjene koje mogu da ukazuju da boluje od glaukoma, ali je upućena na dalja ispitivanja, da se pokaže da li ima ili ne", rekla je Kuzmanović.

Objasnila je da su ovakve akcije važne jer ukoliko se na vrijeme otkrije glaukom neće doći do sljepila.

Banjalučanka Nada Mališ, iako redovno ide na oftamološke pregleda, odlučila je da i danas provjeri svoje zdravlje.

"Do sad bilo sve u redu, ali došla sam radi kontrole jer mi suze oči i pojavljuje se crvenilo", kazala je ona.

Đuro Šmitran smatra da su akcije preventivnih pregleda jako dobre jer se može otkriti bolest, a široke mase budu obavještene o mogućnosti pregleda.

(Anadolu Agency)

Glaukom
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.