11.4.2016. 21:04
0
Ovo su biljke koje će vam pomoći da se izborite sa alergijom
Sa dolaskom proljeća i zelenila brojni od vas imaju problema sa alergijom, bilo da se radi o kašljanju, kihanju, curenju vode iz nosa, svrabu ili otežanom disanju.

Piše: Haris Ahbabović

U nastavku pogledajte koje to biljke mijenjaju antialergijske tablete.

Kopriva

Kopriva pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kihanje i svrab očiju jer djeluje kao antihistaminik. Kako biste ublažili simptome, napravite čaj od njenog lišća.

Majčina dušica

Čaj od majčine dušice ublažava kašalj i gušenje izazvane alergijom, a ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Najbolje je da koristite svježu majčinu dušicu u pripremu čaja protiv alergije.

Med

Med pojačava imunitet, pa jedna kašika na prazan želudac svakog jutra uz čašu mlake vode može ojačati vaš organizam i time ublažiti i dejstvo alergije. 

Kamilica

Zbog svojih antiupalnih svojstava, kamilica pomaže kod suhih očiju koje često znaju da svrbe kada je alergija u pitanju. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je bogat izvor bioflavonoida koji sprječava oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije. Jedite je svježu kao dodatak jelu ili u salati.

Đumbir

Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a posebno je djelotvoran u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svježeg đumbira tako što ćete u vrelu vodu ubaciti pet grama svježe izrendanog đumbira i to kuhajte 15 minuta. Nakon toga procijedite i ubacite kašiku meda i dodajte malo cimeta, da ublaži ljutinu đumbira.

Nana

Nana je veoma dobar lijek za zakrčene disajne puteve. Da bi se vaše disanje poboljšalo, inhalirajte se čajem od svježih ili sušenih listova nane.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.